OM sluit deal met huurmoordenaar

Een huurmoordenaar gaat in ruil voor bescherming en strafvermindering getuigen tegen zijn opdrachtgevers. Dat bevestigt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie woensdag na een bericht hierover in De Telegraaf.

Het is de tweede keer dat justitie in zee gaat met een huurmoordenaar. De eerste keer gebeurde dat met Peter la S. in het liquidatieproces. Dat proces verloopt niet zonder problemen. La S. heeft al meerdere keren gedreigd zijn medewerking te staken.

De huurmoordenaar, Richard T., werd in november 2010 aangehouden. Hij zou in juni dat jaar een handgranaat door een raam in een vrijstaande kantoorvilla aan de Churchilllaan in Amsterdam hebben gegooid. Daarbij vielen geen gewonden.

Een maand later probeerde hij iemand in de deuropening van zijn woning dood te schieten. Het pistool met geluiddemper weigerde echter. Na een schermutseling met de bewoner nam hij de benen.

Door de getuigenissen van de huurmoordenaar zijn al meerdere verdachten aangehouden. Die werden vorige maand al bekendgemaakt door het OM. Het gaat onder anderen om een 41-jarige advocaat uit Voorschoten, die wordt verdacht van het mede beramen van de aanslagen. Drie andere verdachten zouden de opdracht voor de aanslag hebben gegeven, contact hebben gehad met de huurmoordenaar en geld hebben witgewassen.