Kabinet Roemenië treedt per direct af

Het kabinet van Roemenië is per direct afgetreden om de stabiliteit van het land te bewaren. Dat heeft aftredend premier Emil Boc maandag gezegd. Boc hoopt op deze manier de sociale onvrede weg te nemen die ontstond na de introductie in 2010 van strenge bezuinigingsmaatregelen.

Boc trad in 2008 aan als premier. Hij riep de politici in zijn land op bij de keuze van een nieuwe regering hun onenigheid ondergeschikt te maken aan het landsbelang en verdedigde zijn staat van dienst. Hij wees naar het Internationaal Monetair Fonds, dat voor dit jaar een economische groei van twee procent heeft voorspeld. Dat is lager dan de verwachtingen, maar hoger dan het Europees gemiddelde.

Oppositiepartijen hebben opgeroepen tot vervroegde verkiezingen. "Dit is een overwinning voor degenen die op straat demonstreerden", zei Crin Antonescu van de Liberale Partij. 'De meest corrupte, incompetente en leugenachtige regering' sinds de anticommunistische revolte van 1989 is gevallen, voegde hij eraan toe.

President Traian Basescu houdt maandag overleg met de politieke leiders van het land over de benoeming van een nieuwe premier.