Geen problemen op het spoor

De echte spits moet nog beginnen, maar er zijn maandagochtend nog geen problemen op het spoor. "De treinen rijden volgens schema, als rekening wordt gehouden met de aangepaste dienstregeling", zegt een woordvoerder van Prorail.

De NS hanteert sinds zondag een aangepaste dienstregeling. In vrijwel de hele Randstad rijden minder intercity's. Ook moeten treinreizigers vaker overstappen en krijgen ze te maken met vollere treinen.

De aangepaste dienstregeling werd ingevoerd nadat het vrijdag en zaterdag door het winterweer een chaos was op het spoor. Als er minder treinen rijden, loopt de dienstregeling minder snel in de war als bijvoorbeeld een wissel moet worden gerepareerd.

Dat is echter geen garantie dat er maandag geen problemen zijn, waarschuwt de woordvoerder. Zondag wees de spoorbeheerder er al op dat een blok ijs dat vanaf een trein op een belangrijke wissel hoeft valt grote problemen kan veroorzaken.

Op de wegen verloopt de spits tot nu toe normaal, meldt de ANWB. Wel is de A2 van Eindhoven naar Maastricht afgesloten tussen Nederweert en Kelpen-Olar omdat daar een auto onder een vrachtwagen terecht is gekomen. Op de A4 en de A6 gelden snelheidsbeperkingen vanwege gladheid. Even voor 08.00 uur stond in totaal 150 kilometer file, wat gebruikelijk is voor dat tijdstip.