Veel dorpen in Bosnië ingesneeuwd

In Bosnië zijn zondag helikopters ingezet om tientallen dorpen van voedsel te voorzien en zieken te evacueren. De dorpen zijn ingesneeuwd en niet te bereiken over de weg. Ook tientallen mensen die soms wel twintig uur in hun auto's vastzaten zijn gered.

Het openbare leven in Sarajevo ligt sinds vrijdagmiddag goeddeels stil. Alle scholen werden gesloten en burgers hielpen met het uitgraven van trams die door de sneeuw zijn komen vast te zitten.

In Servië hebben de autoriteiten noodmaatregelen getroffen om de hulpverlening aan zeventigduizend mensen die door de sneeuw van de buitenwereld zijn afgesneden 'beter te kunnen organiseren en coördineren'.

Het noorden van Montenegro was zondag nog goeddeels onbereikbaar, hoewel de hulpdiensten enkele wegen weer begaanbaar hebben weten te maken.

Een lichte verbetering was er in Kroatië, waar het busverkeer naar de kust weer op gang kwam. In Split, waar zelden sneeuw valt, moesten tientallen mensen die door ijs en sneeuw gewond waren geraakt, medisch worden geholpen.

Zelfs op de Spaanse Balearische eilanden in de Middellandse Zee is sneeuw gevallen.

Door de kou het zwaarst getroffen is Oekraïne, waar het kwik op sommige plaatsen daalde tot -36 graden Celsius. Volgens de regering stond het aantal doden zondag op 131, vooral daklozen.


Veel dorpen in Bosnië ingesneeuwd (Foto: Novum)