Spies naar Brussel om huurgrens

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) is bereid om in Brussel een verkennend onderzoek te doen om de inkomensgrens voor sociale huurwoningen te veranderen. Dat zegde ze donderdag in een debat met de Tweede Kamer toe. Ze waarschuwde wel voor te hoge verwachtingen. "Dit moeten we met fluwelen handschoentjes aanpakken."

Europese regels schrijven voor dat huishoudens met een inkomen boven de 34 duizend euro nauwelijks in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Corporaties mogen slechts tien procent van de vrijgekomen woningen toewijzen aan deze huishoudens. Anders zou er volgens Brussel sprake zijn van oneerlijke concurrentie ten opzichte van marktpartijen. Hierdoor vallen veel middeninkomens tussen wal en schip.

PvdA'er Jacques Monasch lanceerde donderdag een plan om meer betaalbare huurwoningen te creëren en een einde te maken aan het slepende conflict tussen Nederland en de Europese Unie. Hij wil dat gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen per regio samen bepalen waar corporaties of marktpartijen huizen aanbieden of bouwen, in welke prijsklasse en voor welke doelgroepen.

Als marktpartijen niet willen bouwen, kunnen corporaties aan de slag. "Zo kan er nooit sprake zijn van staatssteun, omdat de markt niet bouwt en er dus geen sprake is van ongeoorloofde concurrentie", stelt Monasch. "Daarmee vervallen mogelijke bezwaren van Brussel." Het CDA steunt het voorstel.

Spies noemde het plan interessant, maar durft het niet aan om het formeel in te dienen in Brussel. "We moeten voorzichtig zijn om met elk verzoek naar Brussel te gaan. We kunnen bij toetsing van zo'n plan namelijk ook slechter boeren, en verworvenheden verliezen", zei Spies.

Wel wil de minister informeel aftasten wat de mogelijkheden zijn om van de fnuikende Europese regels af te komen. Overdreven optimistisch is ze niet. "Ik ben de vierde minister die met deze kwestie te maken heeft. Ik heb geen toverstafje die dit probleem zomaar oplost."