Werkstraf voor beramen huurmoord op stiefvader

De Tilburgse vrouw die vorig jaar een huurmoordenaar inschakelde om haar stiefvader om te leggen moet een werkstraf van 240 uur uitvoeren. De rechtbank in Breda acht haar schuldig aan uitlokking van moord en legde een gevangenisstraf van 108 dagen op, maar die heeft ze al uitgezeten in voorarrest. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De zwakbegaafde 20-jarige Tilburgse had vorig jaar vijfhonderd euro betaald aan de beoogde moordenaar, een voorschot op de afgesproken 2500 euro. Ze had hem benaderd omdat ze dacht dat haar stiefvader haar moeder mishandelde. Haar tante had gezegd dat de moeder met blauwgeslagen ogen en wurgstriemen om haar nek rondliep. De man die hem uit de weg moest ruimen stapte echter naar de politie.

Haar advocaat liet eerder weten dat ze haar stiefvader alleen bang wilde maken door het betalingsbewijs te laten zien. Maar daarin ging de rechtbank niet mee, onder meer omdat ze de huurmoordenaar honderden berichten had gestuurd. Ze had hem naam, adres en foto van haar stiefvader doorgegeven, evenals het kenteken van zijn busje en de tijden waarop hij thuis zou zijn.

Uit een psychiatrisch onderzoek in opdracht van de rechtbank werd de zwakbegaafdheid van de vrouw vastgesteld. Ook zou ze niet nadenken over de gevolgen van haar acties.

De deskundigen concludeerden dat het niet goed zou zijn als de vrouw, die vorig jaar in gevangenschap beviel van een baby, opnieuw de cel in moet. Ook haar moeder en haar stiefvader namen het eerder al voor de verdachte op.

De rechtbank is het met de deskundigen eens dat niemand erbij gebaat is als de vrouw de cel in gaat, mede vanwege haar traumatiserende jeugd met veel geweld. Wel kreeg ze 257 dagen voorwaardelijke celstraf opgelegd met een proeftijd van twee jaar.

De vrouw moet zich ook laten begeleiden door de reclassering. Ze heeft een baan en een woning gevonden en is aangemeld voor begeleiding door een GGZ-instelling.