Zoeken slachtoffers instorting Rio duurt voort

In Rio de Janeiro in Brazilië werd vrijdag nog naarstig gezocht naar ongeveer twintig mensen die na de instorting van drie flatgebouwen worden vermist. Familieleden brachten de nacht door in een nabijgelegen overheidsgebouw, in de hoop dat zij nog levend gevonden worden.

Tot dusver zijn negen doden onder het puin vandaan gehaald. De oorzaak van de instorting wordt nog onderzocht, maar de autoriteiten vermoeden dat verbouwingen aan een van de panden structurele schade hebben veroorzaakt, waardoor het gebouw is ingestort. In zijn val nam het gebouw twee andere panden mee.

De politie ondervraagt een bouwvakker, Alexandro Fonseca, die zich in een lift bevond toen het hoogste gebouw instortte, maar het er levend vanaf bracht. Fonseca verklaarde tegenover de op de plek van de ramp verzamelde pers dat hij met collega's op de achtste verdieping enkele muren had weggehaald. Het zouden geen steunmuren zijn geweest, maar hij kon niet vertellen of een ingenieur de leiding had over het project. Burgemeester Eduardo Paes verklaarde dat voor inpandige verbouwingen geen vergunning is vereist en dat de verantwoordelijkheid voor zulke projecten 'uitsluitend in de handen van de bouwvakkers' ligt.

In de ingestorte panden in het historische centrum van Rio waren voornamelijk kantoren en artsenpraktijken gevestigd. De meeste mensen waren al naar huis toen de gebouwen woensdag rond 20.30 uur instortten, maar sommige vermisten volgden in een van de panden een computercursus.

Het hoofd van de dienst burgerbescherming zei dat er nog zeker 48 uur naar overlevenden zal worden gezocht.


Zoeken slachtoffers instorting Rio duurt voort (Foto: Novum)