Smartphone en tablet stuwen winst Samsung

Samsung heeft in het vierde kwartaal zeventien procent meer nettowinst gemaakt, mede door zeer sterke verkopen van de Galaxy SII en de Galaxy Tab. De winst kwam uit op vier biljoen won (2,7 miljard euro) op een dertien procent hogere omzet van 47,3 biljoen won. Dat meldde het Zuid-Koreaaanse technologiebedrijf vrijdag.

De operationele winst van 's werelds grootste fabrikant van geheugenchips en lcd-schermen steeg in het vierde kwartaal met 75,8 procent tot 5,3 biljoen won. Dat is vrijwel in lijn met de eerder deze maand uitgegeven verwachtingen van het bedrijf van een stijging van 73 procent.

In de displaydivisie werd een verlies gedraaid van 220 miljard won, ondanks negentien procent meer verkopen. De telecommunicatietak, waar de smartphoneverkoop onder valt, draaide positief met een 52 procent hogere winst van 17,82 biljoen won.

De resultaten van het vierde kwartaal hebben de omzet van Samsung over heel 2011 tot een recordhoogte gestuwd van 165 biljoen won, een stijging van zeven procent ten opzichte van een jaar eerder. De nettowinst is uitgekomen op 13,73 biljoen won, vijftien procent lager dan een jaar eerder.

Samsung liet vrijdag weten dat de vraag naar halfgeleiders in mobiele producten en servers stabiel blijft. Naar chips in pc's is minder vraag, door de stijgende populariteit van tabletcomputers.