App voor vinden toilet wint prijs

De app Hoge Nood heeft donderdag de publieksprijs van de Nationale App Prijs gewonnen. Met de app kunnen mensen op hun mobiele telefoon het dichtstbijzijnde openbare toilet of semi-openbare toilet vinden. De publieksprijs van 1500 euro is donderdag in Utrecht uitgereikt in bijzijn minister Maxime Verhagen (CDA).

De app vertoont opvallende overeenkomsten met een app waarover wordt gesproken in de Amerikaanse comedyserie Curb your Enthusiasm. Het zevende seizoen van Curb your Enthusiasm gaat over een reünieshow van de serie Seinfeld en daarin heeft het personage George Costanza veel geld verdiend met een app die de dichtstbijzijnde openbare toilet vindt. Hij heeft zijn geld echter verloren in het piramidespel van Bernard Madoff.

Met de Nationale App Prijs wil het kabinet mensen inspireren slimme, creatieve apps te ontwikkelen met gebruik van overheidsdata. De hoofdprijs van 12.500 euro en een beeldje ging naar de app Visory, dat beelden en films toont van de Nederlandse geschiedenis op de plek waar iemand zich bevindt.