Oprichter Megaupload niet op borgtocht vrij

Oprichter Kim Dotcom van internetbedrijf Megaupload komt niet op borgtocht vrij. Dat heeft een rechter in Nieuw-Zeeland, waar de geboren Duitser vorige week samen met drie medewerkers werd opgepakt, woensdag bepaald.

Dotcom zit vast op verdenking van onder meer internetpiraterij. Via Megaupload konden internetters tot voor kort bestanden met elkaar uitwisselen, waaronder bijvoorbeeld auteursrechtelijk beschermde films, muziek en software. Op last van de Amerikaanse federale politiedienst FBI ging de de site vorige week op zwart.

Volgens de Nieuw-Zeelandse rechter is er een reëel gevaar dat Dotcom de benen neemt als hij voorwaardelijk wordt vrijgelaten. Hij zou met zijn internetactiviteiten vele miljoenen hebben verdiend en dus over voldoende middelen beschikken om het land te ontvluchten.

De baas van Megaupload blijft nog tot 22 februari vastzitten. De Verenigde Staten hebben om zijn uitlevering gevraagd, maar die procedure kan volgens kenners maanden of zelfs jaren duren. Voor de misdrijven waarvan hij wordt verdacht, kan hij tot 20 jaar gevangenisstraf krijgen.