'Belastingen hoog door HRA'

De hypotheekrenteaftrek is het zinloos rondpompen van geld en maakt belastingen in Nederland kunstmatig hoog. Door het financieren van de riante aftrek zijn andere belastingen namelijk hoger om de inkomstenderving voor de overheid te compenseren. Dit zei econoom Mathijs Bouman vrijdag in De Kijker Aan Zet.

"Het kost heel veel geld. De overheid krijgt veel belastingaftrek voor de kiezen en dat betekent dat ze eigenlijk andere belastingen hoger moet maken dan ze zouden willen. Bijvoorbeeld de belasting op inkomen; waar sommige mensen 52 procent afdragen, omdat er verderop weer zoveel geld moet worden teruggegeven. Dus we verstoren eigenlijk de arbeidsmarkt en andere markten omdat we zo graag die huizenmarkt ook willen verstoren. Economen vinden dat inefficiënt", legt Bouman uit.

Peter Boelhouwer, hoogleraar wonen TU Delft, stelt dan ook voor om de hypotheekrenteaftrek aan te pakken en het terug te geven aan de burger door het afschaffen van de overdrachtsbelasting en het eigenwoningforfait, in combinatie met een lagere inkomensbelasting.


'Belastingen hoog door hypotheekrenteaftrek'