Actrice mag Iran niet in om naaktfoto's

Actrice Golshifteh Farahani is niet langer welkom in haar geboorteland Iran. Ze is verbannen omdat ze naakt in het Franse tijdschrift Madame Le Figaro te zien is. Dat schrijft de Britse krant The Telegraph.

De actrice woont sinds vorig jaar in Parijs. "Het ministerie van cultuur en islam heeft gezegd dat ze geen acteurs en artiesten meer nodig hebben", vertelt de 28-jarige actrice. Haar werd verteld dat ze haar 'artistieke diensten elders mag aanbieden'.

Nadat de naaktfoto's werden gepubliceerd, kreeg Farahani talloze commentaren op haar Facebook-pagina. Sommigen noemden het een schande en anderen prezen de moed van de actrice. Farahani heeft zich eerder uitgesproken tegen het strenge regime van president Mahmoud Ahmadinejad en ziet de fotosessie als protest.

Het is niet de eerste keer dat Farahani het aan de stok krijgt met de machthebbers in Teheran. In 2008 mocht ze een tijdlang het land niet uit nadat ze in Hollywood in de film Body of Lies met Leonardo DiCaprio en Russell Crowe had gespeeld. Ze speelt daarin een verpleegster die een Amerikaanse geheim agent helpt met zijn missie in een moslimland.

Ook andere actrices worden scherp in de gaten gehouden. Vorig jaar werd de Iraanse actrice Marzieh Vafamehr veroordeeld tot een celstraf en negentig zweepslagen nadat ze in een Australische film had gespeeld die kritisch is over de islamitische republiek.