Joran van der Sloot veroordeeld tot 28 jaar cel

Joran van der Sloot is vrijdag door een Peruaanse rechtbank veroordeeld tot 28 jaar cel voor de moord en beroving van de 21-jarige Stephany Flores in mei 2010. Justitie had dertig jaar geëist. Ook moet hij zo'n vijftigduizend euro betalen.

De rechters hebben twee jaar aftrek gegeven, onder meer omdat Van der Sloot heeft bekend en spijt heeft betuigd. De Nederlander kwam erg nerveus over terwijl hij luisterde naar de aanklager en de rechter. Hij zweette en sloot af en toe zijn ogen.

Het lijkt erop dat in ieder geval de familie Flores tevreden kan zijn met de uitspraak. Als de straf op twintig jaar of lager zou uitkomen, wilden de nabestaanden van de omgekomen Peruaanse in hoger beroep gaan. Van der Sloots raadsman José Jiménez Navarro had aangekondigd bij een geringe aftrek hetzelfde te doen. Een eventueel hoger beroep duurt maanden en is niet openbaar.

Een verdere verlaging van zijn straf kan Van der Sloot krijgen door goed gedrag en door te werken in de gevangenis. Voor twee dagen werken krijgt hij een dag aftrek van zijn straf. Ook wordt de tijd dat Van der Sloot al heeft vastgezeten afgetrokken van de straf waartoe hij is veroordeeld.

Waarschijnlijk moet Van der Sloot ook de rest van zijn straf uitzitten in de zwaarbewaakte Miguel Castro Castro-gevangenis in de hoofdstad Lima. Mogelijk kan hij in de toekomst een deel van zijn straf in Nederland uitzitten als een uitleveringsverdrag tussen beide landen wordt geratificeerd.

Met de veroordeling van de 25-jarige Van der Sloot komt een eind aan een slepende rechtsgang sinds Van der Sloot vorig jaar juni in Chili werd opgepakt voor de dood van Flores. Van der Sloot was aanvankelijk naar Peru gekomen om te pokeren in de chique wijk Miralfores in Lima. Van der Sloot bracht de avond van 29 op 30 mei 2010 door met Stephany Flores in het casino Atlantic City. Na het spelen vertrokken ze samen naar het nabijgelegen hotel Tac, waar Van der Sloot logeerde.

Wat er precies in de hotelkamer heeft plaatsgevonden is niet door een nieuwe getuigenis van Van der Sloot opgehelderd. Volgens de aanklacht van justitie, die Van de Sloot heeft geaccepteerd, heeft hij haar geslagen en gewurgd, waardoor zij om het leven kwam. Van der Sloot is daarop met persoonlijke bezittingen van Flores vertrokken. Met behulp van drie Peruanen wist hij te ontkomen. Aangezien zij zich niet neerleggen bij de aanklacht van justitie gaat het proces tegen hen door.

De advocaat van Van der Sloot verklaarde woensdag dat zijn cliënt psychische klachten heeft. Dit zou onder meer komen door de media-aandacht die de Nederlander ten deel valt sinds de verdwijning van de 18-jarige Amerikaanse Natalee Holloway op 30 mei 2005 op Aruba. Dit gebeurde precies vijf jaar voor de dood van Flores. Van der Sloot is altijd de hoofdverdachte in deze verdwijningszaak gebleven, maar werd nooit veroordeeld. Donderdag werd bekend dat de tiener door een Amerikaanse rechter officieel dood is verklaard. Haar lichaam is nooit gevonden.

Een advocaat van haar moeder Beth Holloway liet deze week weten dat de Amerikaanse autoriteiten na de veroordeling van Van der Sloot willen proberen hem naar de Verenigde Staten te halen. In de staat Alabama wordt hij namelijk verdacht van het afpersen van de familie Holloway. Tegen betaling van 25 duizend dollar zou Van der Sloot vertellen waar het lichaam van Natalee Holloway zou liggen. Deze informatie heeft hij nooit echter prijsgegeven.


Joran van der Sloot veroordeeld tot 28 jaar cel (Foto: Novum)