Onderwijs en politie kritisch over onderzoek SCP

De conclusie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat het onderwijs en de politie niet navenant beter zijn geworden door er meer geld in te steken stuit op fel verzet. "Wij zijn verbijsterd over de slechte kwaliteit van dit rapport", zegt voorzitter van de Algemene Vereniging van Schoolleiders Ton Duif. Politievakbond ACP wijst erop dat bij het onderzoek veel buiten beschouwing is gelaten.

De SCP-onderzoekers wijzen erop dat de kosten voor onderwijs, zorg en veiligheid sinds 1995 ieder jaar met ongeveer vier procent toenamen. De kwaliteit zou niet evenredig met die kosten zijn gestegen.

Duif is het niet eens met de onderzoeksmethode. "De positieve constateringen van de onderwijsinspectie worden weggestreept tegenover de oudertevredenheid die zakte van 7,9 naar 7,3. Alsof dat even zwaar weegt, en gezien de ontwikkelingen in de samenleving is dit geen slecht resultaat." Ook kan hij zich niet vinden in de kritiek dat de score van de Citotoets niet is gestegen. "Wij roepen al decennia dat dit niet dé indicator is."

Dat meer aan personeel wordt uitgegeven, is volgens hem eveneens logisch. "In de jaren negentig was er een overschot op de arbeidsmarkt. Toen kon de overheid het zich nog veroorloven om lage lonen te betalen. Omdat later een tekort aan onderwijspersoneel ontstond, moest hier veel in worden geïnvesteerd."

Verder wijst hij erop dat het onderwijs er in de onderzochte periode meer dan vijftig taken bij heeft gekregen. "Voorlichting over obesitas, condoomgebruik, homoseksualiteit, burgerschap, aandacht voor techniek", somt Duif op. Het rapport is volgens hem koren op de molen van het kabinet.

"Dat wil natuurlijk aantonen dat de scholen met minder toe kunnen, terwijl het water ons aan de lippen staat. De aanschaf van nieuw materiaal ligt al jaren op de nullijn."

Voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp zei op Radio 1 dat de onderzoekers alleen hebben gekeken naar het percentage misdrijven dat wordt opgelost. "Maar dat is niet het enige dat bijdraagt aan de veiligheid. Wijkagenten doen bijvoorbeeld ook veel aan het bewaren van de rust, terwijl ze relatief weinig mensen oppakken."