Paus benoemt Wim Eijk tot kardinaal

Wim Eijk wordt benoemd tot kardinaal. Paus Benedictus XVI kondigde de promotie van de huidige aartsbisschop van Utrecht vrijdag aan, zo heeft het Vaticaan laten weten. De officiële benoemingsceremonie, het zogeheten consistorie, vindt 18 februari plaats in het Vaticaan. Met Eijk worden nog 21 kardinalen gecreëerd.

De naam van de 57-jarige Eijk zong al enige tijd rond op lijstjes van nieuwe kardinalen, maar de paus is de enige die nieuwe kardinalen kan aanwijzen. De benoeming lag voor de hand, omdat kardinaal Ad Simonis in november 80 jaar werd en daardoor niet meer mag stemmen voor een nieuwe paus. Eijk is de vijfde aartsbisschop van Utrecht op rij die kardinaal wordt.

De in Duivendrecht geboren Eijk werd opgeleid als arts. In 1985 werd hij tot priester gewijd. Hij werd bekend als bisschop van Groningen, het huidige bisdom Groningen-Leeuwarden. Hij staat bekend als conservatief.

In december 2009 werd Eijk door de paus benoemd tot aartsbisschop van Utrecht als opvolger van Simonis. Sinds juni 2011 is hij ook voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie.

Het aartsbisdom Utrecht heeft 'met vreugde en dankbaarheid' kennisgenomen van de bekendmaking van het Vaticaan. Het wijst erop dat Eijk nu de verantwoordelijkheid krijgt de paus te helpen in zijn herderlijke zorg voor de kerk in de gehele wereld. Het wenst hem 'veel geluk, wijsheid en bovenal Gods zegen toe'.


Paus benoemt Wim Eijk tot kardinaal (Foto: Novum)