'EU keurt begroting België af'

De Europese Commissie heeft de begroting voor 2012 van België afgekeurd. Dat schrijft de Vlaamse krant De Morgen vrijdag. Een woordvoerder van de commissie was nog niet bereikbaar voor commentaar.

De afwijzing van de begroting is een flinke tegenslag voor de pas geïnstalleerde regering onder leiding van Elio Di Rupo. Na stevige onderhandelingen kwamen de regeringspartijen uit op een begrotingstekort van 2,8 procent bij een economische groei van 0,8 procent. Maar volgens de EU is dit te optimistisch. Zij verwachten dat het tekort 3,1 procent van het bruto binnenlands product zal zijn, hoger dan de toegestane maximale 3 procent.

De regering Di Rupo zou al een week op de hoogte zijn van de afwijzing. De Morgen schrijft dat de brief van de commissie toen al is verstuurd.

Op een antwoord beraadt de Belgische regering zich nog, maar de krant schrijft dat Di Rupo het niet eens is met de berekening van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. De regering houdt vast aan de eigen berekeningen.