Israël heroverweegt gevangenenruil

Israël overweegt sterk geen gevangenen meer uit te wisselen met de Palestijnen. Tot dusverre was iedere gevangenenruil wat de aantallen betreft zeer onevenwichtig. Zo werden in ruil voor de vrijlating van de door Hamas in 2006 ontvoerde militair Gilad Schalit, in oktober 2011, in twee etappes meer dan duizend Palestijnse gevangenen vrijgelaten.

Donderdag kreeg de regering een geheim rapport van een door het kabinet aangestelde commissie die zich over de kwestie gevangenenruil heeft gebogen en daarover aanbevelingen doet. Over de inhoud van het rapport werd niets bekendgemaakt. Wel zei minister van defensie Ehud Barak dat Israël 'geen andere keus (heeft) dan het beleid te herzien', nu Schalit is vrijgelaten.

"We moeten van het glijdende pad af waar we ons 25 jaar geleden op waagden", aldus Barak. Israël heeft de afgelopen decennia in ruil voor een handjevol Israëliërs vele honderden Palestijnen vrijgelaten. In sommige gevallen gingen vrijgelaten Palestijnse extremisten vrij snel over tot het opnieuw plegen van aanslagen op Israëlische doelen.