Duitser aangeklaagd voor branden Los Angeles

Een Duitse man is woensdag in Los Angeles aangeklaagd voor het stichten van 37 branden rond de jaarwisseling. Dat heeft openbaar aanklager Steve Cooley gezegd.

De 24-jarige Harry Burkhart wordt verdacht van het stichten van nog eens 23 andere branden. De schade als gevolg van het vuur wordt geschat op omgerekend 2,3 miljoen euro.

"Deze man heeft de burgers van deze gemeenschap en van heel Los Angeles aanzienlijke psychische schade toegebracht. Een levenslange celstraf lijkt me op zijn plaats", zei Cooley.

Volgens de autoriteiten kwam Burkhart tot zijn daad uit woede over de juridische problemen van zijn moeder, Dorothee Burkhart. Uit de aanklacht 'kwam een beeld naar voren dat dit individu doorsloeg door het feit dat zijn moeder, met wie hij een nauwe band heeft, is opgesloten. Daarnaast had hij anti-Amerikaanse opvattingen. Die combinatie leidde kennelijk tot deze reeks van brandstichtingen", liet Cooley weten.

Burkhart wordt in Duitsland ervan verdacht zijn oude huis in brand te hebben gestoken daags voordat hij in oktober naar de Verenigde Staten vertrok. Een dag na de brand in het huis diende Burkhart een verzekeringsclaim in, aldus een woordvoerster van het Duitse OM.

Bij een huiszoeking in het appartement van Burkhart in Hollywood vonden de autoriteiten onder meer krantenartikelen over de branden in Los Angeles, evenals artikelen over een reeks autobranden in Frankfurt in september.


Duitser aangeklaagd voor branden Los Angeles (Foto: Novum)