Nederland ontsnapte aan vliegramp

Het scheelde weinig of een klein sportvliegtuigje had op 6 augustus 2010 een ramp veroorzaakt. Het toestel veroorzaakte een levensgevaarlijke situatie door zonder toestemming in het luchtverkeersleidinggebied van Schiphol te vliegen. Twee keer werd hierbij op een haar na een botsing met een verkeersvliegtuig voorkomen. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Het vierpersoonspropellervliegtuigje was zaterdagochtend opgestegen vanaf Lelystad Airport. Zonder toestemming en zonder contact te maken met de luchtverkeersleiding van Schiphol vloog het toestel het luchtruim rond Schiphol binnen.

In de buurt van Castricum scheerde het toestel op 151 meter afstand langs een Boeing 777, die het sportvliegtuigje op het laatste moment kon ontwijken. Boven Oostzaan botste het vliegtuig nogmaals bijna op een passagiersvliegtuig. De luchtverkeersleiding van Schiphol besloot het luchtverkeer om te leiden en op een andere baan te laten landen.

De vier inzittenden van het sportvliegtuigje ontkennen dat zij binnen het luchtruim van Schiphol zijn geweest, staat in het rapport. De apparatuur in het toestel geeft hier ook geen uitsluitsel over. De Onderzoeksraad benadrukt dat hij de schuldvraag niet onderzoekt, maar slechts een weergave geeft van wat er gebeurd is.