Toeslagen immigranten onterecht stopgezet

De Belastingdienst heeft zorg- en huurtoeslagen van zeshonderd immigranten ten onrechte beëindigd. De fiscus maakte een fout bij de interpretatie van regels voor toekenning van de toeslagen, schrijft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Tienduizenden mensen krijgen jaarlijks een brief omdat ze niet meer in aanmerking komen voor de toeslagen, bijvoorbeeld door veranderde regels. Dit jaar waren het er 168.000. Bij zeshonderd van hen was dat ten onrechte.

Het gaat om een groep mensen die een verblijfsstatus hebben, maar niet in aanmerking leken te komen voor de toeslagen. Het stopzetten was onterecht omdat ze onder een uitzonderingsregeling vallen.

Er is inmiddels contact geweest met de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND). Die zorgt ervoor dat de Belastingdienst de juiste papieren ontvangt, waardoor de fout kan worden gecorrigeerd.

Met de zeshonderd betrokkenen is volgens Weekers inmiddels contact opgenomen. Ze krijgen vanaf 20 januari weer toeslag. Als ze door de fout financiële problemen hebben dan biedt de Belastingdienst hulp aan.