'Iran heeft vliegdekschip VS gefilmd'

Een Iraanse patrouillevliegtuig heeft videobeelden en foto's gemaakt van een Amerikaans vliegdekschip. De beelden werden geschoten tijdens een oefening van de Iraanse marine in de Straat van Hormuz. Dat heeft het Iraanse staatspersbureau IRNA gemeld.

In het bericht van IRNA staan weinig details en het is onduidelijk wat voor informatie het Iraanse leger uit de videobeelden kan halen. De aankondiging lijkt meer een teken te zijn dat Iran wil laten zien dat de Iraanse marine een belangrijke rol speelt in de strategische zeestraat. De chef van de Iraanse marine, admiraal Habibollah Sayyari, verklaarde dat uit het filmen van het vliegdekschip blijkt dat Iran 'controle uitoefent op de bewegingen van buitenlandse militaire machten' in het gebied.

"Een Iraans schip en een patrouillevliegtuig hebben een Amerikaans vliegdekschip opgespoord, gefilmd en gefotografeerd terwijl het vanuit de Golf van Oman de Perzische Golf binnenvoer", aldus Sayyari. Hij voegde daaraan toe dat de 'buitenlandse vloot zal worden gewaarschuwd door de Iraanse strijdkrachten als het gebied waar de oefening wordt gehouden wordt betreden'.

Een woordvoerster van de Amerikaanse Vijfde Vloot, die zijn thuishaven in Bahrein heeft, liet weten dat het vliegdekschip USS John C. Stennis en de kruiser USS Mobile Bay dinsdag vanuit de Golf van Oman vertrokken is en door de Straat van Hormuz is gevaren na een bezoek aan de havenstad Jebel Ali in Dubai. Volgens de woordvoerster was de doorvaart al langer geleden gepland.

Iran heeft de afgelopen week tweemaal gedreigd met het afsluiten van de Straat van Hormuz. De zeestraat is van groot strategisch belang voor het transport van olie naar het Westen. Woensdag verklaarden de Verenigde Staten al dat de Amerikaanse marine 'altijd paraat is om kwaadwillige acties af te slaan om zo de vrijheid van scheepvaart te waarborgen'. Generaal Hossein Salami legde deze waarschuwing naast zich neer. Volgens hem zijn de VS niet in de positie om invloed uit te oefenen op beslissingen van Iran.