Schip van Sea Shepherd beschadigd door hoge golf

Het schip Brigitte Bardot van de milieuactiegroep Sea Shepherd is donderdag bij de achtervolging van een Japanse walvisvaarder bij Antarctica zwaar beschadigd door een hoge golf.

De romp van het ranke schip liep een barst op en een van de drijvers werd bijna losgeslagen. Geen van de tien opvarenden raakte gewond en het schip maakt ook geen water, 'maar het is een tegenslag omdat een van onze boten is uitgevallen', liet oprichter Paul Watson weten vanaf zijn schip, de Steve Irwin.

De Steve Irwin was donderdagmiddag nog ongeveer twaalf uur varen van de Brigitte Bardot verwijderd, zei Watson. De Steve Irwin zal de kapotte boot naar het op 2400 kilometer afstand gelegen Fremantle in Australië begeleiden en meteen daarna naar de wateren bij Antarctica terugkeren. Tot die tijd moet de derde boot van Sea Shepherd, de Bob Barker, het de Japanse walvisvaarders in zijn eentje lastig zien te maken.

Commerciële walvisjacht is verboden, maar Japan mag jaarlijks maximaal duizend walvissen vangen voor wetenschappelijk onderzoek. Walvisvlees - in Japan een delicatesse - dat niet voor onderzoek wordt gebruikt, mag worden verkocht.

Sea Shepherd probeert al jaren de walvisjacht bij Antarctica te dwarsbomen. Soms komt het daarbij tot botsingen, zoals in 2010, toen een boot van Sea Shepherd zonk nadat de boeg na een aanvaring met een walvisvaarder was afgebroken.


Schip van Sea Shepherd beschadigd door hoge golf (Foto: Novum)