Doden door brand en explosie in Myanmar

Zeker 17 mensen zijn in de stad Yangon in Myanmar, het voormalige Birma, om het leven gekomen door een nachtelijke ontploffing in een opslagplaats voor kruit. Onder de doden zijn ook brandweermannen. Meer dan 80 mensen raakten gewond. Dat heeft de politie van het Zuidoost-Aziatische land donderdag gemeld.

De explosies vonden plaats terwijl de brandweer bezig was een brand te blussen. De brand was voor zonsopgang ontstaan in een pakhuis van de staat waar waarschijnlijk kruit in lag dat wordt gebruikt voor het maken van mijnen. De brand breidde zich uit naar nabijgelegen huizen en andere gebouwen. Onder andere een pakhuis waar chemicaliën worden opgeslagen vatte vlam.

Onder de doden zijn ten minste drie brandweermannen. Volgens een inwoner van de stad kwamen veel mensen om het leven doordat ze na de explosie werden getroffen door rondvliegend puin. Een aantal gebouwen, waaronder een boeddhistisch klooster nabij het pakhuis, is door de explosie ingestort .

Een taxichauffeur was getuige was van de brand, waardoor de hele omgeving onder de as kwam te zitten. "Het leek wel een vulkaanuitbarsting zoals je in de film ziet", zei hij. Een andere ooggetuige zei dat op een ruime kilometer afstand van de opslagplaats de huizen op hun grondvesten schudden tijdens de ontploffing.

De explosie was in de hele stad te voelen en sloeg een zes meter diepe krater in de grond. De brandweer zoekt nog naar overlevenden. De oorzaak van de brand en de explosies is nog onduidelijk.

Ontploffing kruitopslag Myanmar kost levens

Ontploffing kruitopslag Myanmar kost levens (Foto: ANP)