Mediq in gesprek over medicijnverstrekking

Mediq is met Nederlandse ziekenhuizen in gesprek over de levering van TNF-alfaremmers en aanvullende zorg. Deze worden per 1 januari 2012 verplaatst van de apothekers naar ziekenhuizen. Dat maakt de toeleverancier voor de zorgsector woensdag bekend.

Inmiddels heeft Mediq met twaalf ziekenhuizen contracten gesloten voor de levering van het medicijn en de aanvullende zorg. "Maar we zijn op dit moment nog met zo'n veertig ziekenhuizen in gesprek en uiteindelijk hopen we zo veel mogelijk ziekenhuizen aan ons te binden", zegt een woordvoerster van Mediq tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil besparingen realiseren door de verstrekking van TNF-alfaremmers, een duur medicijn dat onder meer wordt voorgeschreven voor de behandeling van reuma, ontsteking van de dikke darm en van psoriasis, over te hevelen van de apotheker naar het ziekenhuis.

Mediq-onderdeel Pharma heeft in Nederland een omzet van ongeveer 45 miljoen euro aan de verstrekking van het medicijn en aanvullende zorg.

De woordvoerder sluit niet uit dat een deel van deze omzet verdwijnt, als ziekenhuizen besluiten de verstrekking en de zorg buiten Mediq om te regelen. Over de omvang van een eventueel omzetverlies van deze medicijnen 'met een lage marge' wil zij op dit moment niks zeggen.