Russisch schip eindelijk weg uit ijs Antarctica

Een Russisch vissersschip dat bijna twee weken geleden water begon te maken in de Zuidelijke Oceaan nabij Antarctica is woensdag begonnen met een reis van honderdzestig kilometer door het zeeijs op weg naar open water. Dat hebben de Nieuw-Zeelandse autoriteiten bekendgemaakt.

Het schip, de Sparta, kwam 16 december in botsing met een stuk ijs onder het wateroppervlak, waarna er een gat van zo'n dertig centimeter in de romp van het schip ontstond. Door de grote hoeveelheid zeeijs dat in de buurt dreef was het tien dagen lang vrijwel onmogelijk het schip te bereiken en de bemanning te helpen.

Die probeerde het schip drijvende te houden door het water uit het schip te pompen. De lading moest worden verplaatst om het vaartuig stabieler te maken, terwijl sommige bemanningsleden zich uit voorzorg al in veiligheid hadden gebracht op reddingsvlotten.

Uiteindelijk wist een Zuid-Koreaanse ijsbreker maandag een weg door het ijs te banen en was de romp woensdag gerepareerd. De ijsbreker vertrok woensdagochtend om de weg vrij te maken voor de Sparta. De verwachting is dat de beide schepen ongeveer twaalf uur nodig hebben om uit het ijs te geraken.