CIDI wil 'nazihek' Zandvoort verwijderd zien

De gemeente Zandvoort moet onmiddellijk een eind maken aan de bouw van een hek dat is gebaseerd op dat van het voormalige naziconcentratiekamp Buchenwald. Dat eist het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI). CIDI wil ook dat al gebouwde delen worden verwijderd.

Het vier meter hoge hek komt te staan bij de toegang tot het landgoed Groot Bentveld in het dorpje Bentveld, bevat prikkeldraad en twee rokende ovens van crematoria. Het is ontworpen door Job Smeets en Nynke Tynagel van Studio Job in opdracht van een managementconsultant.

Boven het hek komt een bel te hangen met daarop in het Latijn de tekst 'ieder het zijne'. Boven de poort van kamp Buchenwald hing die tekst in het Duits, 'Jedem das Seine'.

Het CIDI vindt het onbegrijpelijk dat het gemeentebestuur van Zandvoort afgelopen zomer een vergunning heeft gegeven, terwijl het bouwwerk volgens de organisatie in strijd is met het bestemmingsplan.

"Dit kunstwerk is uitermate smakeloos", briest CIDI-directeur Ronny Naftaniel in zijn brief aan de verantwoordelijke wethouder Andor Sandbergen (CDA). "In Buchenwald zijn circa vijftigduizend mensen door de nazi's vermoord." Onder hen waren zeker 497 Nederlanders.

"Het neerzetten van een dergelijk hek is niet alleen stuitend voor de omwonenden, het toont ook een volstrekt gebrek aan respect voor de slachtoffers van Buchenwald en hun nabestaanden", zegt Naftaniel. Het CIDI onderhoudt contact met buurtbewoners, die ook een bouwstop eisen.