Onderwijsorganisatie doet aangifte wegens corruptie

De stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR) heeft tegen drie personen aangifte gedaan wegens ambtelijke corruptie, oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Eerder zijn al vijf verdachten aangehouden in het onderzoek.

Het onderzoek draait om corruptie en valsheid in geschrifte door een medewerker van de stichting. Door zijn toedoen heeft de stichting, verantwoordelijk voor het openbaar onderwijs in Rotterdam, mogelijk regels voor de aanbesteding van bouwwerkzaamheden voor scholen ontdoken. Een raadslid van Leefbaar Rotterdam trok daarover dit voorjaar aan de bel.

Medio juli werden invallen gedaan in de kantoren van de stichting en in kantoren van Prosco, dat de administratie van de stichting doet. Ook werd de woning van de medewerker doorzocht. In augustus werden vervolgens een man en een vrouw uit Soest aangehouden. Zij worden ervan verdacht een medewerker van de stichting te hebben omgekocht.

Vorige maand werden een 51-jarige vrouw en een 53-jarige man uit Capelle aan den IJssel gearresteerd. De man was degene die werkzaam was bij BOOR. Vorige week maandag werd nog een 42-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel aangehouden. De man is inmiddels vrijgelaten, maar blijft wel verdachte.

De nieuwe aangifte vloeit voort uit een onderzoek dat BOOR zelf heeft gedaan. Tot de drie mensen tegen wie aangifte is gedaan, behoren twee van de vijf eerdere arrestanten.