Opnieuw protesten in Caïro

Duizenden Egyptenaren zijn vrijdag de straat opgegaan om te protesteren tegen het recente geweld tegen demonstranten. Vooral de beelden van vrouwen die aan hun haar worden voortgesleept en worden getrapt door militairen hebben tot woede geleid bij de bevolking.

Een week geleden brak het geweld tussen demonstranten en het leger uit, toen militairen probeerden de betogers in Caïro te verjagen. Zeventien betogers kwamen om het leven. Sinds de Opperste Raad voor de Strijdkrachten de macht overnam na de val van Hosni Mubarak zijn ten minste honderd mensen omgekomen bij botsingen tussen het leger en betogers en bij sektarisch geweld.

Het protest van vrijdag werd door meer dan twintig groepen gesteund, waaronder nieuwe politieke partijen die na de val van Mubarak zijn opgericht. Een geestelijke die het vrijdaggebed leidde op het Tahrir-plein gaf het leger de schuld van de verdeeldheid in Egypte. Hij zei dat de 'dictatuur' alleen kan worden beëindigd als de generaals hun macht opgeven.

Het leger heeft toegezegd in juni 2012, na de presidentsverkiezingen, de macht over te dragen. Sommige activisten willen dat de presidentsverkiezingen eerder worden gehouden.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zei vrijdag dat de Egyptische autoriteiten geen geweld tegen betogers moeten gebruiken 'op basis van geslacht'. "De schokkende en gewelddadige taferelen van de afgelopen dagen moeten niet worden herhaald", zei Philip Luther van Amnesty. "De militaire autoriteiten in Egypte moeten er zorg voor dragen dat demonstranten vrijelijk hun mening kunnen uiten, zonder bang te zijn aangevallen te worden."

Unicef heeft er bij Egypte op aangedrongen kinderen te beschermen die in de protesten verzeild raken. Volgens Unicef zijn er afgelopen week twee kinderen omgekomen, tientallen gewond geraakt en 69 gearresteerd. "Dergelijke minachting voor de rechten en de veiligheid van kinderen moet worden veroordeeld en onmiddellijk worden gestaakt", aldus Unicef.