Topless activisten mishandeld in Wit-Rusland

Drie vrouwelijke leden van de activistische Oekraïense organisatie Femen zijn na een protest tegen de autoritaire Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko meegenomen door ordetroepen, geslagen, vernederd en naakt in een bos achtergelaten. Dat heeft Femen dinsdag bekendgemaakt. Leden van de organisatie staan erom bekend bij protesten topless te verschijnen om zo de aandacht te vestigen op de zaken waartegen zij demonstreren.

De drie vrouwen werden volgens Femen maandag op een treinstation in Minsk opgepakt door agenten van de Wit-Russische KGB. Enkele uren eerder hadden ze deelgenomen aan een protest tegen Loekasjenko, aldus Femen. De drie werden geblinddoekt en meegenomen naar een bos waar ze werden mishandeld. De mannen dwongen de vrouwen vervolgens zich uit te kleden, overgoten hen met olie en dreigden hen in brand te steken. Daarna sneden de ontvoerders met messen het haar van de vrouwen af en lieten de drie in het bos achter. Ze wisten een nabijgelegen dorp te bereiken en hulp in te schakelen.

De drie vrouwen hadden 's middags hun borsten ontbloot op de stoep van het hoofdkantoor van de KGB in Minsk. De demonstratie werd snel door ordetroepen opgebroken en verscheidene activisten werden gearresteerd. De drie vrouwen wisten toen te ontkomen.

Loekasjenko werd een jaar geleden herkozen. Tienduizenden mensen gingen destijds de straat op omdat de verkiezingen oneerlijk zouden zijn verlopen. Loekasjenko treedt met harde hand op tegen de oppositie en tegen onafhankelijke media. Sommige leden van de oppositie en tegenstanders van Loekasjenko die vorig jaar na de verkiezingen werden opgepakt zitten nog altijd vast.


Topless activisten mishandeld in Wit-Rusland (Foto: Novum)