Verhagen acht extra maatregelen Borssele onnodig

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) ziet geen reden om extra veiligheidsmaatregelen te treffen bij de kerncentrale in Borssele. Hij laat dit dinsdag weten in een reactie op de resultaten van de stresstest die in november werden gepubliceerd.

Die test wees uit dat de kerncentrale aan alle Europese veiligheidseisen voldoet. Wel zijn er mogelijkheden om de centrale nog veiliger te maken. EPZ, de eigenaar van de kerncentrale, werkt onder meer aan het verbeteren van het aardbevingbestendig maken van de blusleidingen en wil meer bescherming tegen hoge golven bij overstromingen.

Verhagen is blij met de resultaten van de test. "Een kerncentrale moet altijd voldoen aan strenge veiligheidseisen. Het is goed dat ook de stresstest aantoont dat de kerncentrale in Borssele veilig is."

Verhagen heeft EPZ toch gevraagd om een aanvullende analyse te maken van een aantal risicosituaties. Zo moet beter worden gekeken naar de impact van zeer grote overstromingen die zich slechts een keer in de tienduizend jaar voordoen, of naar ongevallen die maanden duren.

EPZ heeft al onderzocht wat de consequenties zijn van onder meer een vliegtuig dat op de kerncentrale neerstort, explosies en omvangrijke computerstoringen. Omdat kwaadwillende hun voordeel kunnen doen met deze informatie, worden de resultaten hiervan niet openbaar gemaakt.

De test is het gevolg van de kernramp in het Japanse Fukushima, eerder dit jaar. Om een dergelijke ramp te voorkomen laat de Europese Unie alle kerncentrales in Europa controleren op de veiligheid. België en Duitsland hebben aangegeven hun kerncentrale op termijn te sluiten, maar Verhagen ziet brood in de bouw van een tweede kerncentrale, naast de huidige.


Verhagen acht extra maatregelen Borssele onnodig (Foto: Novum)