Konijnenfokkers willen actie tegen dierenactivisten

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet optreden tegen de dierenrechtenactivisten van actiegroep Ongehoord. Dat heeft de Land- en Tuinbouw Organisatie hem 'dringend verzocht' naar aanleiding van een verhaal in het AD over 'creperende konijnen' in hokken van fokkers.

De actiegroep heeft ingebroken bij acht fokkerijen voor consumptie en beelden gemaakt. Daarop is te zien dat dode konijnen tussen levende soortgenoten liggen. Andere zijn ziek of hebben wonden. De beelden zijn gepubliceerd op de website achtergeslotendeuren.org.

Dierenwelzijnsdeskundige bij de Universiteit Utrecht Frank van Eerdenburg noemt de beelden volgens de krant 'stuitend'. Volgens hem tonen de beelden aan dat de fokkers zich niet aan de regels houden.

Dezelfde actiegroep brak eerder dit jaar in bij varkensstallen en publiceerde toen beelden van dode, gewonde en kreupele varkens in stallen met het predicaat diervriendelijk. Die beelden waren onder meer geschoten bij de voorzitter van de vakgroep varkenshouderijen bij LTO-Noord, Annechien ten Have-Mellema.

Ook nu is bij een voorzitter van een vakgroep ingebroken, deze keer bij Sjef Lavrijssen. Zijn bedrijf met tweeduizend moederkonijnen is een van de grootste in Nederland. Net als het bedrijf van Ten Have-Mellema staat zijn bedrijf open voor bezoekers.

De actievoerders willen echter weten wat er te zien is als geen rekening wordt gehouden met bezoekers. Een woordvoerder van hen zegt in het AD dat scherpere regels geen oplossing zijn. "We moeten stoppen met het eten van vlees."

LTO raadt de konijnenhouders waar is ingebroken aan aangifte te doen bij de politie. "We hebben minister Opstelten verzocht op te treden en de politie aan te sporen deze actievoerders op te pakken", zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

De konijnenhouders worden volgens hem ten onrechte aan de schandpaal genageld. "Op elke veehouderij komen geboortes en dierziektes voor en dus ook sterfte van dieren." Daarbij doen de konijnenbedrijven in Nederland het volgens hem beter dan bedrijven elders in Europa.