Dodental giftige drank India loopt op

Het aantal doden als gevolg van het drinken van vergiftigde sterke drank in het oosten van India is vrijdag opgelopen tot 170. Tientallen mensen liggen nog in het ziekenhuis, sommigen in kritieke toestand. De politie heeft illegale stokerijen en drankholen opgerold en twaalf personen aangehouden, maar de hoofdverdachte is nog niet opgepakt.

De slachtoffers - voornamelijk dagloners, straatventers en riksjarijders - hadden zich dinsdag na het werk te goed gedaan aan de drank, die voor omgerekend veertien cent per halve liter - minder dan een derde van de legale prijs - van de hand ging. Maar het illegale distillaat was aangelengd met giftige methanol en velen werden later onwel.

"Mijn man kwam thuis en begon te klagen over buik- en hoofdpijn. Hij begon over te geven en had schuim rond de mond. Wij brachten hem naar het ziekenhuis, maar hij stierf na een zware stuip", zei Jayeda Bibi.

In haar dorp, Sangrampur, dertig kilometer ten zuiden van Kolkata (Calcutta), telde bijna elk huis een slachtoffer. Er waren te weinig mannen om te helpen stoffelijke overschotten te begraven of cremeren.

In het ziekenhuis van Diamond Harbour, niet ver van Kolkata, was het mortuarium overvol en lagen de lijken buiten op de grond. Binnen werden nog minstens negentig slachtoffers verpleegd.

Dranktenten werden door woedende dorpsbewoners vernield of door de politie afgebroken. Premier Mamata Banerjee van de deelstaat West-Bengalen gelastte een onderzoek, beloofde op te treden en stelde per overledene omgerekend bijna 2800 euro schadevergoeding in het vooruitzicht.

In India rusten culturele en religieuze taboes op het drinken van alcohol. Toch is vijf procent van de bevolking - zestig miljoen mensen - alcoholist. Twee derde van de geconsumeerde alcohol is illegaal gestookt of het land ingesmokkeld, aldus het medisch tijdschrift The Lancet. Het zijn vooral arme Indiërs die illegale alcohol drinken, omdat ze de drank in de van overheidswege toegelaten slijterijen niet kunnen betalen.


Dodental giftige drank India loopt op (Foto: Novum)