Betere aanpak homogeweld

Het Openbaar Ministerie, de politie en het COC gaan samenwerken om homogeweld aan te pakken. Dat hebben Herman Bolhaar, voorzitter van het college van procureurs-generaal, en Vera Bergkamp, voorzitter van COC Nederland, vrijdag bekendgemaakt.

Door de samenwerking kunnen coördinatoren van het COC per regio signalen over homogeweld direct kwijt bij justitie en politie. In elke regio komen bovendien aanspreekpunten. Ook komen er vaker themazittingen over homogeweld.

Zeven op de tien homo's krijgen wel eens te maken met fysiek of verbaal geweld vanwege hun identiteit. Het aantal geregistreerde gevallen steeg vorig jaar met meer dan de helft naar 659 incidenten. Bij het meldpunt homopesten van de Gay Krant en het Landelijk Meldpunt Homodiscriminatie kwamen de afgelopen tijd honderden klachten binnen.

Bolhaar en Bergkamp noemen het 'onacceptabel' dat mensen nu nog altijd te maken krijgen met geweld 'uitsluitend en alleen vanwege hun seksuele voorkeur'. "Door deze samenwerking kunnen we homogeweld gerichter aanpakken."