Zestig procent overschat aantal asielaanvragen

Zestig procent van de Nederlanders overschat het aantal asielaanvragen. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van Vluchtelingenwerk Nederland. Ruim twintig procent van de ondervraagden denkt dat er per jaar vijftigduizend asielaanvragen worden gedaan, terwijl dat er in werkelijkheid dertienduizend zijn.

Een op de vijf Nederlanders denkt bovendien dat mensen om economische redenen asiel kunnen krijgen en bijna tachtig procent denkt dat oorlogsgeweld een reden is om als vluchteling te worden erkend. "Helaas is dat niet het geval", zegt directeur Dorine Manson. "Je moet aantonen dat je ook individueel gevaar loopt."

Verder denkt bijna een kwart van de ondervraagden dat de meeste vluchtelingen uit landen als Turkije, Marokko en Egypte komen, terwijl uit deze landen maar een 'handjevol' asielzoekers komt.

Volgens Vluchtelingenwerk is Nederland een 'tsunami van asielzoekers aangepraat die er feitelijk niet is'. "Hierdoor loopt de bereidheid om vluchtelingen op te nemen gevaar." Vluchtelingenwerk Nederland is een campagne gestart die ervoor moet zorgen dat Nederlanders een reëel beeld van vluchtelingen krijgen.