Werkgevers maken zich zorgen over sociale lasten

Het kabinet moet meer doen om de sociale lasten voor werkgevers binnen de perken te houden. Daarvoor pleiten werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland woensdag. Volgens onderzoek van het Ministerie van Sociale Zaken zijn deze lasten tussen 2002 en 2010 met een derde toegenomen.

Uit de vorige week gepubliceerde beleidsdoorlichting van het Ministerie van Sociale Zaken blijkt dat de lasten in die acht jaar toe zijn genomen van 39,5 miljard euro tot 52,5 miljard euro. Oorzaak zijn volgens de werkgevers de crisis en de vergrijzing.

De werkgevers maken zich met name zorgen over de zorgkosten. Deze lasten stegen tussen 2002 en 2010 met 106,5 procent. "Het is voor werkgevers schadelijk, omdat zij geen invloed hebben op die kosten", licht een woordvoerder van de werkgeversorganisaties toe. "De zorgkosten ontwikkelen zich autonoom, maar de werkgever krijgt wel de rekening op zijn bordje."

Vooral dat de meeste zorgkosten opgaan aan mensen die geen deel uitmaken van de beroepsbevolking, zoals ouderen en kinderen, zou de werkgevers opbreken. De werkgevers pleiten daarom voor de bevriezing van de zorgkosten.