Demonstratie Moskou van start

Duizenden Russen zijn zaterdag de straat opgegaan om te demonstreren tegen de parlementsverkiezingen van vorige week. Volgens veel Russen zijn die frauduleus verlopen. In zeker vijftien steden vinden protesten plaats.

In de Russische hoofdstad Moskou worden meer dan dertigduizend mensen verwacht. De betogers zijn boos over de stembusfraude, maar ook gemotiveerd vanwege het verlies van de partij van premier Vladimir Poetin, die zijn tweederde meerderheid in de Doema verloor. Volgens demonstranten is dat verlies bovendien geflatteerd door de fraude. De verkiezingsuitslag betekende een aanzienlijk verlies voor Poetin en Verenigd Rusland, die het Russische politieke toneel al tien jaar domineren.

"De vervalsingen door de autoriteiten hebben het land tot een groot theater gemaakt, met clowns zoals in een circus", zei Aleksandr Trofimov, een van de eerste aanwezigen bij de demonstratie op het Bolotnajaplein.

"Ik denk dat geen enkele inwoner van dit land kan zeggen dat hij blij is met wat dan ook. We hebben geen onafhankelijke rechtspraak, er is geen vrijheid van meningsuiting - dit alles samen heeft een situatie gecreëerd waardoor mensen zich genoodzaakt zien te demonstreren", zei demonstrant Albert Joesoepov, die in burger was, maar zei voor het Russische leger te werken.

In Vladivostok demonstreerden honderden mensen tegen Poetin en zijn partij. Er was politie aanwezig, maar niemand werd gearresteerd. In de Siberische stad Perm werden vijftien mensen opgepakt toen ze een demonstratie begonnen waarvoor ze geen toestemming hadden gekregen.

In de meeste steden, waaronder in Moskou, werd wel toestemming voor demonstraties gegeven, een ongebruikelijke stap in een land waar demonstraties van de oppositie meestal worden verboden. Wel werd vrijdag bekend dat scholieren deze week ook zaterdag naar school moeten, mogelijk om te voorkomen dat ze aan de demonstraties deelnemen.

President Dmitri Medvedev zei eerder deze week dat er inderdaad mogelijk gefraudeerd is en Poetin opperde een dialoog met de oppositie. Het toont aan dat het Kremlin onder zware druk staat na de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag.

Als het protest van zaterdag een succes wordt, dan is het aan de betogers om met plannen voor de lange termijn te komen. Leden van de oppositie kondigden vrijdag al aan dat de volgende stap de organisatie van een nieuwe demonstratie volgend weekeinde zou zijn, met als een doel nog meer mensen op de been te krijgen.


Demonstratie Moskou van start (Foto: Novum)