Centrale banken bereiden zich voor op leven na euro

Verschillende Europese centrale banken bereiden zich voor op de mogelijkheid dat landen de eurozone verlaten of dat de gehele zone uit elkaar valt. Dit melden bronnen bekend met de situatie.

Binnen de eurozone is Ierland het eerste land dat serieus rekening zou houden met een terugkeer naar het Ierse pond. De Ierse centrale bank bekijkt of het nodig is extra capaciteit van geldpersen in te zetten, indien er nieuwe bankbiljetten gedrukt moeten worden, aldus de bronnen.

Volgens andere bronnen zijn er ook buiten de eurozone verscheidene Europese centrale banken die maatregelen zouden willen nemen om een eventueel uiteenvallen van de eurozone op te vangen. In landen als Zwitserland, Letland en Bosnië-Herzegovina wordt er rekening mee gehouden dat er gezocht moet worden naar vervangende valuta als richtpunt om de waarde van hun eigen munt stabiel te houden.

Bronnen zeggen wel dat de plannen van de centrale banken niet betekenen dat de verwachting is dat de eurozone ontbonden zal worden. Toch is het feit dat de mogelijkheid nu überhaupt overwogen wordt veelzeggend. Het was lang ondenkbaar dat de zone uiteen zou vallen.

Beleidsmakers, centrale bankiers en investeerders hebben hun hoop gevestigd op de eurotop die donderdag in Brussel begint. Daar zouden de regeringsleiders van de landen in de Europese Unie moeten komen tot oplossingen die de schuldencrisis in de regio moeten verhelpen.

Wanneer de top faalt, groeit de twijfel of de eurozone wel kan blijven voortbestaan. De angst onder beleidsmakers, bankiers en andere experts is dat een ontrafeling van de zone niet alleen een decennium aan economische integratie tenietdoet maar ook zal leiden tot financiële chaos.

Volgens JPMorgan is de kans dat de eurozone in elkaar stort maar twintig procent. Toch adviseerden zij investeerders gisteren in een rapport om zich in te dekken tegen een eventueel uiteenvallen.