Duitsland wuift mogelijke afwaardering S&P weg

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft dinsdag de waarschuwing van kredietbeoordelaar Standard & Poor's over een mogelijke afwaardering van vijftien eurozonelanden, waaronder Duitsland, weggewuifd.

Het moment van de waarschuwing van S&P was opmerkelijk, namelijk vlak nadat Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy bekend hadden gemaakt een nieuw Europees verdrag te willen voor de 27 lidstaten van de Europese Unie. Als een dergelijk verdrag niet mogelijk is, zou er in elk geval voor de zeventien eurolanden een nieuw verdrag moeten worden gesloten.

In het verdrag moet zijn opgenomen dat automatisch sancties van kracht worden voor landen die tegen de afspraken in hun begrotingstekort tot meer dan drie procent laten oplopen. Een strakkere politieke en economische coördinatie onder de eurolanden wordt gezien als een voorbode van meer financiële hulp van de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het bericht dat mogelijk de AAA-rating van Duitsland wordt verlaagd, is verrassend. Het Duitse staatspapier wordt beschouwd als het veiligste ter wereld. Een afwaardering zou het noodfondssysteem van de eurozone in gevaar brengen, omdat de regio leunt op AAA-obligaties van Duitsland en Frankrijk om goedkoop geld te krijgen.

"We ontmoeten elkaar donderdag en vrijdag als Europeanen en nemen de beslissingen die we juist achten en daardoor zullen we de eurozone stabiliseren en het vertrouwen herwinnen", zei Merkel over de eurotop die eind deze week plaatsheeft.

Dinsdag werd bekend dat S&P ook de status van het Europese noodfonds EFSF gaat herzien. Het steunfonds wordt gegarandeerd door de zes Europese landen met een AAA-rating. S&P kan het EFSF afwaarderen met één of twee stappen, afhankelijk van de uitkomst van de herziening van de AAA-landen Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Finland en Luxemburg.


Duitsland wuift mogelijke afwaardering S&P weg (Foto: Novum)