Omwonenden 538-feest in actie

De omwonenden van het Amsterdamse Beatrixpark komen in actie tegen de nieuwe locatie van het Koninginnedagfeest van Radio 538. De Vereniging Vrienden van het Beatrixpark vindt het plein voor evenementencomplex RAI 'zeker niet geschikt voor dit soort feesten' en vreest dat 'de grootse megamanifestie' het vlakbij gelegen Beatrixpark in een klap vernielt.

"Een feest op deze locatie lijkt ons geen goed idee", zegt de vereniging op haar website. "Noch voor de omwonenden, noch voor de RAI, noch voor het Beatrixpark." De vereniging reageert op de aankondiging van de radiozender donderdag om het feest van het Museumplein naar de RAI te verplaatsen.

De leden vrezen dat het park zal worden gebruikt als openbaar toilet en dat het park verandert in 'een grote vuilnisbelt'. "De politie kan nauwelijks iets verrichten, want het park kent vele in- en uitgangen en is moeilijk of helemaal niet af te sluiten."

De Vereniging Vrienden van het Beatrixpark, bestaande uit ongeveer twaalfhonderd leden, zegt een beroep te willen doen op de politiek om het feest niet te laten plaatsvinden op het plein bij de RAI. "Wij nemen aan dat ook vanuit de RAI-buurtbewoners verzet hiertegen zal komen."

Er is veel te doen rond het Koninginnedagfeest van Radio 538. Het werd jarenlang gehouden op het Museumplein, waar het een enorme publiekstrekker was. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan wil het aantal mensen dat op Koninginnedag de binnenstad bezoekt, inperken en verbood daarom het feest op die locatie.