Conrad Murray veroordeeld tot vier jaar celstraf

Conrad Murray gaat vier jaar de cel in. Dat heeft een rechter in Los Angeles dinsdag bepaald. De voormalige lijfarts van Michael Jackson werd drie weken geleden schuldig bevonden aan de dood van de King of Pop.

Vier jaar cel is de hoogste straf die de 58-jarige Murray kon krijgen en gelijk aan de eis van de aanklagers. Murrays advocaten hadden een voorwaardelijke straf bepleit, omdat Murray al genoeg zou zijn gestraft nu hij moet leven met het feit dat hij schuldig is bevonden aan de dood van Jackson.

Tijdens de rechtszaak, die zes weken in beslag nam, werd Murray door aanklagers neergezet als een roekeloze arts die Jackson in de steek liet toen de King of Pop op 25 juni 2009 onder invloed was van propofol. De zanger overleed die dag aan een overdosis van het slaapmiddel.

De advocaten van Murray beweerden dat Jackson zelf het middel tot zich had genomen toen de arts even naar het toilet was. Ook zeiden zij dat de zanger verslaafd was aan propofol. Later trokken de raadslieden deze verklaring weer in.

Een lijkschouwer verklaarde dat het onwaarschijnlijk is dat Jackson zelf propofol heeft genomen. Hij achtte de kans groter dat Murray de overdosis verstrekte aan de zanger, nadat hij verkeerd had ingeschat welke dosis van het medicijn genoeg zou zijn om Jackson te behandelen voor zijn slapeloosheid.

Murray was eerder deze maand te zien in de documentaire Michael Jackson and the Doctor: A Fatal Friendship. Hierin liet de arts weten dat hij zich niet schuldig voelt over de dood van Jackson. De documentaire werd tijdens het proces uitgezonden door de Amerikaanse zender MSNBC.

De familie van Michael Jackson liet eerder weten blij te zijn dat Murray schuldig bevonden is. "Het recht heeft gezegevierd", zeiden Michaels ouders Katherine en Joe. Ook Michaels zus LaToya was zeer tevreden met de uitspraak. "Overwinning!", twitterde ze.