EU wil databescherming aanscherpen

De Europese Unie wil de wirwar aan nationale wetten over databescherming vervangen door middel van een algemene voor de hele Unie geldende hervorming. Dat heeft Eurocommissaris voor justitie Viviane Reding maandag gezegd.

Veel van de bestaande wetten zijn de Unie een gruwel. Zij zijn in het leven geroepen in het tijdperk voor Facebook en vergelijkbare sociale netwerksites hun opmars begonnen en zijn daardoor behoorlijk gedateerd.

Reding wil dat sociale netwerksites meer openheid over hun werkwijze verschaffen. Zij heeft een plan opgesteld waarin bedrijven, zoals internetproviders, meer verantwoordelijkheden krijgen en gebruikers moeten informeren over welke gegevens worden verzameld, voor welke doeleinden en hoe deze worden opgeslagen.

Waarnemers van de EU tonen zich bezorgd over de wijze waarop commerciële internetdiensten persoonlijke gegevens van hun klanten gebruiken om adverteerders aan te trekken en dringen aan op het waarborgen van privacyrechten van internetgebruikers.

"Bedrijven hebben een extra verantwoordelijkheid wanneer persoonlijke gegevens hun belangrijkste economische bezit vormen", aldus Reding.

Bestaande EU-wetgeving dateert uit 1995, lang voordat Facebook en andere sites in het leven werden geroepen. De Unie verwacht begin volgend jaar een wetsvoorstel gereed te hebben, waarna het nog anderhalf jaar kan duren voor de wet van kracht wordt.

In afwachting hiervan moeten eerst de nodige plooien tussen de diverse lidstaten worden gladgestreken. Frankrijk en Duitsland zijn voorstander van strengere privacywetgeving, Ierland, Groot-Brittannië en andere landen streven marktvriendelijkere regels na.

Uit een opiniepeiling onder EU-ingezetenen bleek vorig jaar dat 75 procent van de Europeanen zich zorgen maakt over de wijze waarop bedrijven met hun gegevens omspringen.