Duits dorp plaatste nazi-klok op oorlogsmonument

Deelstaatpremier Peter Harry Carstensen van het Duitse Sleeswijk-Holstein heeft het dorpje Tümlauer-Koog gevraagd een aan Hermann Göring opgedragen klok van een oorlogsmonument te verwijderen. Het nazikopstuk had de klok in 1935 aan het nieuwe Noord-Friese dorp geschonken ter ere van het op de zee veroverde land.

Het dorpsbestuur hing Görings met hakenkruizen en nazi-leuzen versierde cadeau destijds in de plaatselijke klokkentoren. Maar omdat de tijd zijn tol eiste en de klok versleten raakte werd hij in 2008 overgebracht naar het gedenkteken voor gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Tot Duitse media berichtten waar de klok vandaan kwam en in Duitsland een storm van verontwaardiging opstak.

Burgemeester Christian Marwig begrijpt de ophef niet. De gemeenteraad besloot destijds eenstemmig dat de klok een plaats moest krijgen in de openbare ruimte. "Waarom had hij moeten vergaan, worden verkocht of verborgen?", zei de burgemeester vrijdag. De klok is in Marwigs ogen deel van de dorpsgeschiedenis en kan nu in plaats van als triomfteken, als waarschuwingssymbool dienen.

Sinds Göring de klok in 1935 hoogspersoonlijk plechtig overhandigde droeg het dorp de naam Hermann Göring-Koog. In 1945 werd het echter omgedoopt.


Duits dorp plaatste nazi-klok op oorlogsmonument (Foto: Novum)