Orang-oetan-jagers opgepakt in Indonesië

De Indonesische politie heeft twee medewerkers van een plantage gearresteerd, omdat ze zeker twintig orang-oetans en neusapen zouden hebben gedood. Dat liet zij woensdag weten. Als d twee schuldig worden bevonden kunnen ze vijf jaar gevangenisstraf krijgen.

De verdachten zeiden in opdracht te hebben gehandeld van landeigenaren, die de dieren als een bedreiging voor hun gewassen beschouwen. Ze zouden de primaten hebben opgejaagd met honden om ze vervolgens dood te schieten, dood te steken of met machetes dood te slaan. Iedere dode orang-oetan leverde omgerekend zo'n 73 euro op, voor een neusaap kregen ze vijftien euro.

In Indonesië leven naar schatting nog zo'n vijftig- tot zestigduizend orang-oetans. Vorige maand werd een rapport gepubliceerd waarin de jacht op de primaten als een grotere bedreiging voor het voortbestaan van de soort werd voorgesteld dan voorheen gedacht. Jaarlijks zouden zo'n 750 dieren ten prooi vallen aan jagende dorpsbewoners. Zij doden de dieren voor hun vlees of omdat ze akkers en gewassen bedreigen.


Orang-oetan-jagers opgepakt in Indonesië (Foto: Novum)