Zeventig weigerambtenaren melden zich bij vakbond

Ongeveer zeventig ambtenaren die weigeren mensen van hetzelfde geslacht te trouwen hebben zich de afgelopen dagen gemeld bij de reformatorische vakbond RMU. De RMU had de ambtenaren een week geleden gevraagd zich te melden, zodat de vakbond als spreekbuis voor ze kan optreden, zegt bestuurslid Peter Schalk dinsdag.

De vakorganisatie besloot tot de oproep nadat oud-raadslid voor de ChristenUnie-SGP Wim Pijl door de gemeente Den Haag werd ontslagen als trouwambtenaar. Pijl had aangegeven bezwaar te hebben tegen het trouwen van mensen van hetzelfde geslacht.

De RMU wil weigerambtenaren ondersteunen, juridisch advies geven en met de politiek en media namens hen contacten onderhouden. De meesten kunnen volgens hem niet openlijk spreken, omdat ze vrezen daardoor hun baan kwijt te raken. Volgens Schalk is van ontslag bij de zeventig ambtenaren vooralsnog geen sprake.

De reformatorische vakbond RMU gaf eerder al aan Pijl bij te gaan staan. Het oud-raadslid voor de ChristenUnie-SGP vecht zijn ontslag aan.

De RMU pleit vanuit een bijbelse visie al jaren voor ruimte voor gewetensbezwaarde ambtenaren. De vereniging vindt het 'onthutsend' dat ze hier geen ruimte voor krijgen.

Vorige week dinsdag nam de Tweede Kamer een motie van GroenLinks aan waarin staat dat ambtenaren niet langer moeten kunnen weigeren homo's te trouwen. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) liet vrijdag echter blijken dat het kabinet niet van plan is op korte termijn gehoor te geven aan de eis van de Kamer. Donner wil een advies over de kwestie van de Raad van State afwachten.