3D-film Nova Zembla in première

De allereerste Nederlandse speelfilm in 3D, Nova Zembla, gaat maandag in première. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima wonen de galapremière bij in het Amsterdamse RAI Theater. De film van regisseur Reinout Oerlemans (Komt een vrouw bij de dokter) draait vanaf donderdag in de bioscoop.

De film is gebaseerd op de legendarische zeereis in 1596 van de Nederlandse zeevaarder Willem Barentsz langs de kust van Nova Zembla, in diens poging een noordelijke doorvaart naar het Verre Oosten te vinden. Onder anderen Robert de Hoog, topmodel Doutzen Kroes, Derek de Lint, Victor Reinier en kickbokser Semmy Schilt spelen de hoofdrollen.

Volgens Oerlemans is het project wereldwijd uniek omdat alles in 3D op locatie wordt gefilmd, en niet in de studio. De opnames zijn gemaakt in IJsland, Nederland, België en Canada.

Naar aanleiding van de film zijn in het Rijksmuseum van dinsdag tot en met 27 februari ruim 70 objecten te bewonderen die in 1597 op Nova Zembla zijn achtergelaten door Willem Barentsz en zijn bemanning.

3D-film Nova Zembla in première
3D-film Nova Zembla in première (Foto: ANP)