'Dakloze junks terug op straat'

De bezuinigingsplannen van het kabinet zullen ertoe leiden dat er in de grote steden duizenden verslaafde voormalige daklozen weer op straat belanden. Dat wordt gevreesd door de verslaafdenopvang, hun cliënten en de politie, zo blijkt uit een reportage van Nieuwsuur.

De afgelopen jaren zijn er ruim tienduizend daklozen van de straat gehaald, en die zitten nu in opvangcentra. Velen zijn verslaafd en/of psychiatrisch patiënt. Volgens de regering moet er voor geestelijke gezondheidszorg vanaf volgend jaar een eigen bijdrage worden betaald, wat de meesten niet op kunnen brengen. Dit, in combinatie met andere bezuinigingen, leidt ertoe dat er centra dicht moeten en opgevangen junks weer de straat op, zo wordt verwacht.

Binnen de verlavingszorg wordt ook verslaving als een geestesziekte gezien die vaak levenslang moet worden behandeld. Verstrekking van drugs in een gecontroleerde omgeving is hier onderdeel van. Saillant is dat een analyse van het ministerie van Volksgezondheid - die de bewuste bezuinigingen door wil voeren - juist aangeeft dat een verslaafde in de opvang vijftig tot zeventig procent goedkoper is dan eentje op straat.

Ook de politie vreest de kabinetsplannen, en waarschuwt voor een toename van overlast. Uiteindelijk kosten de plannen het ministerie van Veiligheid en Justitie meer geld dan Volksgezondheid bespaart, aldus Sjef Czyzewski van de Bouman Stichting voor geestelijke gezondheidszorg.

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft aangegeven de effecten van de eigen bijdrage te zullen onderzoeken. De eerste resultaten worden echter pas begin 2013 verwacht.