OV grote steden staakt volgende week zondag

Het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt op zondag 20 november 24 uur platgelegd. Dat zegt een woordvoerder van Abvakabo FNV maandag. De vakbond wilde de staking eigenlijk aanstaande zondag al inplannen, maar zag daarvan af omdat dan de intocht van Sinterklaas in Amsterdam plaatsvindt.

De staking werd eerder aangekondigd voor 6 november maar werd afgeblazen toen minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) in overleg wilde. Dat gesprek leverde echter niets op.

Vrijdag liet de verkeersminister weten niet in te gaan op de voorgestelde plannen om de aanbesteding in het stadsvervoer een halfjaar uit te stellen. Abvakabo wilde die tijd gebruiken voor onderzoek naar het behoud van het huidige lijnennet en niveau van werkgelegenheid.

"Wij willen graag aantonen dat het beter kan, maar krijgen niet de tijd om een goed plan uit te werken waarmee we de werkgelegenheid en kwaliteit van het ov in de drie steden zoveel mogelijk in stand te houden", legt onderhandelaar van Abvakabo Eric Vermeulen uit. "De minister heeft altijd geroepen dat aanbesteding een middel is en niet het doel."

De stadsvervoerders staken tegen de kabinetsplannen om te bezuinigen op het openbaar vervoer in de drie grote steden. Ook wil de overheid het stadsvervoer aanbesteden tot ongenoegen van het personeel.


Openbaar vervoer staakt volgende week zondag (Foto: Novum)