Moslims vieren het Offerfeest

Voor moslims begint zondag het jaarlijkse Offerfeest. Dit drie dagen durende feest wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeest Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren.

Tijdens het feest worden geiten, schapen en runderen volgens islamitische voorschriften geslacht. Dat houdt in dat de halsslagaders in een keer worden doorgesneden. Het dier moet daarbij direct het bewustzijn verliezen. De slachter laat het dier leegbloeden, hierbij wordt een tekst uitgesproken.

Het is goed mogelijk dat het de laatste keer is dat hiervoor dieren in Nederland op rituele wijze onverdoofd worden geslacht. In juni stemde de Tweede Kamer namelijk in met een verbod hierop. Het is echter nog niet zeker dat de Eerste Kamer hiermee instemt. De VVD-fractie heeft eerder aangegeven 'sceptisch' tegenover het verbod te staan.

Vorig jaar werden volgens de Voedsel en Waren Autoriteit 95 duizend schapen en geiten en vierduizend runderen in het kader van het Offerfeest naar de slacht gebracht. Er werden toen volgens de VWA weinig overtredingen geconstateerd.

Enkele zogenoemde voorsnijders, die in de hals snijden, werden weggestuurd omdat ze niet vakbekwaam bleken en soms werden dieren niet volgens de regels vervoerd. Ook bleek het doden van het dier bij meerdere runderslachthuizen door een defect tijdsmechanisme niet altijd volgens de regels te gaan.


Moslims vieren zondag het Offerfeest (Foto: Novum)