Eenheidsregering Griekenland ver weg

De pogingen van de Griekse premier George Papandreou om een tijdelijke eenheidsregering te vormen zijn tot dusver op weinig uitgelopen. Antonis Samaras, de leider van de oppositionele conservatieve partij, hield zaterdag vast aan zijn eis om tussentijdse verkiezingen.

Volgens Papandreou is een tijdelijke coalitieregering, die Griekenland de komende vier maanden moet besturen, cruciaal om een financieel steunpakket van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds veilig te stellen. Daarnaast zou een eenheidsregering bewijzen dat Griekenland vastbesloten is lid van de eurozone te blijven, aldus de premier.

Enkele uren nadat Papandreou een vertrouwensstemming in het Griekse parlement had overleefd sprak de premier met president Karolos Papoulias. Papandreou, die eerst kenbaar maakte af te treden, maar dat later weer ontkende, zei tijdens de stemming in het parlement dat hij toch bereid is af te treden om de vorming van een coalitieregering mogelijk te maken.

Dat aanbod werd echter enkele uren later door Samaras van de hand gewezen. "We hebben niet gevraagd om een plek in zijn regering", zei Samaras. "Wij willen alleen dat Papandreou aftreedt, omdat hij een gevaar voor het land is geworden. Wij eisen onmiddellijke verkiezingen."

Volgens mensen binnen de socialistische partij van de premier is zijn aanbod om het veld te ruimen oprecht. Ze riepen Samaras op om zijn eis om nieuwe verkiezingen te heroverwegen.

"Als meneer Samaras bereid zou zijn een nieuwe regering te steunen, treedt de premier vandaag nog af", zei Yiannis Magriotis, een onderminister van de Griekse regering.