Rutte blij met niet-doorgaan Grieks referendum

Premier Mark Rutte (VVD) vindt het een 'goede zaak' dat het Griekse referendum over de Europese steun aan dat land van de baan is. Hij hoopt dat er stabiliteit komt in de Griekse politiek en dat de afgesproken bezuinigingen worden uitgevoerd. Dat heeft Rutte vrijdag gezegd op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

"Het voornemen om een referendum te houden was in mijn ogen bizar. Het zou de zaak hebben vertraagd en voor verdere onrust op de markten hebben gezorgd", zei Rutte. Hij heeft eerder deze week gebeld met de Griekse premier Georges Papandreou om hem ervan te overtuigen dat het referendum een slecht idee was.

Rutte wilde niet ingaan op de mogelijke uitkomsten van een stemming in het Griekse parlement over de regering, die later vrijdag plaatsvindt. "Het is van belang dat er een politieke situatie in Griekenland ontstaat die ervoor zorgt dat afspraken worden uitgevoerd. Griekenland moet volledig uitvoering geven aan het pakket. Hoe ze dat doen, moeten de Grieken zelf bepalen."


Rutte blij met niet-doorgaan Grieks referendum (Foto: Novum)